Konji16

konj...konji
 
PortalPortal  AccueilAccueil  RechercherRechercher  S'enregistrerS'enregistrer  Connexion  

Partagez
 

 Endurance / daljinsko jahanje

Aller en bas 
AuteurMessage
Rhiannon

Rhiannon

Broj postova : 11
Join date : 26/06/2009
Lokacija : Ranč Barba Tone

Endurance / daljinsko jahanje Empty
MessageSujet: Endurance / daljinsko jahanje   Endurance / daljinsko jahanje Icon_minitimeVen Juin 26, 2009 4:52 am

O enduranceu:
Piše: Irma Vrbnjak
Iako je daljinsko jahanje u svijetu poznati konjički sport u Hrvatskoj je u «povojima».
Druga je godina natjecanja u daljinskom jahanju. Zanimanje za ovu granu konjičkog sporta je veliko, a opasnosti i odgovornosti prema životinji još i veće zato smo zaključili da je edukacija nužna. I tako smo mi, koji smo u tom sportu od samih začetaka odlučili na druge prenijeti svoje iskustvo. Neka ljudi nauče na lakši način, a ne da uče na pogreškama. Moram priznati da je i meni, koja sam zagrizla od prvog dana u ovaj sport kao pit bull i ne puštam, edukacija u kampu pomogla i naučila sam nove stvari.u mom klubu(KK Manjadvorci) možete polagati e-licencu koja vam omogućava natjecanje u endurancu u Croatia-Cupu.


zbog naglog porasta zanimanja za daljinsko jahanje pokazala se potreba za edukacijom natjecatelja, sadašnjih i budućih, kao i klubova zainteresiranih za organizaciju utakmica u daljinskom jahanju. U travnju 2007. godine rodila se ideja za organizacijom edukativno kampa za daljisko jahanje. U tu svrhu, Odbor za daljinsko jahanje HKS organizirao sastanak za zainteresirane klubove koji bi se prihvatili organizacije kampa. Uskoro je odabrana i lokacija za kamp, a to je bio Sportski rekreacijski centar Kukavica koji se nalazi 15-tak kilometara od Bjelovara u pravcu Daruvara. SRC Kukavica odgovarao je po svojoj postojećoj infrastrukturi: spavaonice sa zajedničkim kupaonicama, blagavaona sa kuhinjom, predavaona sa LCD projektorom, struja, voda, kanalizacija i lagani pristup vozilima sa prikolicama odnosno kamionima za prijevoz konja. Kako je centru nedostajala staja, ista je sa 32 boksa izgrađena u vrlo kratkom roku. Tako su zadovoljeni svi potrebni uvjeti za organizaciju kampa. U izgradnji staja veliku pomoć dala je Županije Bilogorsko Bjelovarska i Hrvatske šume.
Kamp je predviđao smještaj i 3 obroka dnevno za polaznike, smještaj konja, sijeno i zob, teoretska i praktična predavanja.
Program edukacije sastojao se od teorijske i praktične nastave. Pripremljene su teme i kontaktirani predavači koji su se svi odazvali na poziv Odbora za daljinsko jahanje HKS i pripremili svoja predavanja, (popis tema u prilogu). Kontakte sa predavačima i koordinaciju predavanja vodio je Darko Kirinćić. Sva predavanja okupljena su u Zborniku radova, tiskanom materijalu koje je distibuirano svim polaznicima, predavačim i organizatorima kampa. Pozdravni govor i uvodno predavanje o Hrvatskom konjičkom savezu održao je glavni tajnik HKS Željko Gagro. Praktični dio jahanja sastojao se o osnova preponskog i dresurnog jahanja pod stručnim vodstvom Zdravka Petrovića i terenskog jahanja pod vodstvom Vladimira Vlajinića. Adiministrativni dio kampa, prijave, organizaciju smještaja, logistiku kampa, zatim promidžbu vodila je Irma Vrbnjak. Na kraju kampa proveden je ispit za polaznike koji su željeli steći licencu E u obliku simulacije utakmice u daljinskom jahanju (popis osoba za licencu E u prilogu). Za sve polaznike kampa proveden je pismeni i teoretski ispit iz predavanja koja su se održala tijekom trajanja kampa.
Polaznici su se prijavili putem klubova članica HKS. Polovica od broja polaznika bili su mlađi od 18 godina, a ostali su bili stariji i punoljetni. Polaznici su u kamp dolazili sa svojim konjima, a u programu kampa je predviđeno da se sami brinu o svojim ljubimcima. Moramo reći da je zanimanje za kamp bilo veće od kapaciteta, tako smo morali odbijati kasnije prijave, odnosno već nakon 01. srpnja (dva tjedna prije početka kampa) kapaciteti su bili popunjeni.
Radni dan polaznika započinjao je u 07 sati ujutro sa brigom oko konja, zatim u 08 doručak. Od 09 do 11 sati praktični dio na konjima, zatim od 11 do 13 teoretska predavanja. U 13 ručak, od 15 do 17 teoretska predavanja, od 17 do 19 praktični dio na konjima, raspremanje konja i briga o konjima, u 20 sati večera. Program je bio naporan, ali su polaznici bili prisutni na predavanjima i na praktičnom dijelu. Svaku večer nakon izvršenih obaveza polaznici su se zabavljali do kasno u noć.
Endurance / daljinsko jahanje 70214848


Endurance

Endurance ili daljinsko jahanje je maraton za konje i jahače. Cilj je proći dugačku stazu u prirodi u što kraćem vremenu a da pri tome ne iscrpljujete konja. Začetak enduranca smatra se natjecanje između beduinskih plemena. U Evropi je začetak u vojno obuci, a prva utrka održana je 1852. godine između časnika Njemačke i Austrije na udljenosti Beč - Berlin. Kasnije se ovaj oblik jahanja razvio u sportsku disciplinu, a FEI prihvaća daljinsko jahanje pod svoje okrilje 1981. godine. U Hrvatskoj prva endurance utrka održana je 10. 06. 2006. godine na Petrovom vrhu pored Daruvara. Prvenstveno je endurance namijenjen rekreativnim jahačima koji imaju svog konja i bave se terenskim jahanjem.
Revenir en haut Aller en bas
 
Endurance / daljinsko jahanje
Revenir en haut 
Page 1 sur 1

Permission de ce forum:Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum
Konji16 :: O konjima općenito :: Konjički sportovi-
Sauter vers: