Konji16

konj...konji
 
PortalPortal  AccueilAccueil  CalendrierCalendrier  FAQFAQ  RechercherRechercher  MembresMembres  GroupesGroupes  S'enregistrerS'enregistrer  Connexion  

Partagez
 

 Hrvatski hladnokrvnjak

Aller en bas 
AuteurMessage
FrizijacBroj postova : 81
Join date : 06/06/2009
Age : 23

Hrvatski hladnokrvnjak Empty
MessageSujet: Hrvatski hladnokrvnjak   Hrvatski hladnokrvnjak Icon_minitimeDim Juin 07, 2009 11:13 am

Ova pasmina konja danas predstavlja najrasprostranjeniju pasminu konja u Republici Hrvatskoj. Nastao je na području sjeverozapadnog dijela Hrvatske oplemenjivanjem domaćih kobila s pastusima hladnokrvnih pasmina iz Austrije, Mađarske, Belgije i Francuske.

Do kraja XIX. stoljeća za pripust su se upotrebljavali uglavnom norički pastusi, a od početka pa do osamdesetih godina XX. stoljeća, uglavnom ardenski i peršeronski pastusi. Danas se uzgoj provodi u čistoj krvi.

Hrvatski je hladnokrvnjak krupnije građe nego posavac. Poželjna visina u grebenu je oko 170 cm (vrpca), uglavnom je dorat boje, a u manjoj mjeri može se javiti i kao vranac, rjeđe kao sivac, odnosno alat. Glava mu je ravna i široka, razmjerno velika. Kratkog je vrata uz neizražen greben. Leđa su duža s dobro zaobljenim rebrima uz kratak spoj. Sapi su dobro obrasle mišićima, rascijepljene i lijepo zaobljene. Prsa su široka i duboka, a noge snažne i umjereno obrasle dlakama. Hod mu je siguran i snažan.

Najbolje rezultate u uzgoju i korištenju, a s obzirom na uzgojnu povijest i cilj, postiže u krajevima intenzivne ratarske proizvodnje, no kako je izgubio tu svoju radnu funkciju, danas se u većem broju zadržao samo u područjima otežane mogućnosti korištenja poljoprivredne mehanizacije i na rubnim područjima vlažnih staništa.

U ekonomskom smislu, kao pasmina radnih konja, izgubio je s pojavom mehanizacije u poljoprivredi svoju vrijednost. Kao i hrvatski posavac ima mogućnosti opstanka samo na područjima koja imaju dovoljno pašnjačkih površina. Danas se prvenstveno uzgaja zbog proizvodnje mesa i speci? čnih proizvoda od mesa. Također je pogodan za proizvodnju kobiljeg mlijeka kao vrlo vrijedne sirovine u kozmetici. Inače u šumovitom dijelu naše domovine još se upotrebljava za obavljanje određenih šumskih poslova, izvlačenje trupaca i nošenje drva - samarenje.

Prema Središnjem popisu matičnih grla Hrvatskog stočarskog centra 2000. godine u Središnjem popisu matičnih grla upisano je ukupno 1220 kobila te 73 pastuha. Kako se radi o radnoj pasmini konja koja je izgubila svoju namjenu unutar poljoprivredne proizvodnje, evidentan je pad broja grla iz godine u godinu. Efektivna veličina populacije pasmine hrvatskog hladnokrvnjaka jest Ne=275,51 što nam kazuje da pasmina spada među ugrožene.

Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva isplatom novčanih poticaja uzgajivačima znatno utječe na očuvanje i zaštitu ove pasmine konja. Osim Ministarstva u zaštiti sudjeluju udruge uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka, Hrvatski stočarski centar te znanstvene ustanove.

U uzgoju djeluju sljedeće udruge uzgajivača: Ergela Križevački Lemeš, Zagorska udruga uzgajivača konja, Konjogojska udruga Moslavina, Konjogojska udruga Bilogora, Udruga Slavonskih uzgajivača hladnokrvnih konja.
Revenir en haut Aller en bas
Voir le profil de l'utilisateur
Lipizzan lover

Lipizzan lover

Broj postova : 75
Join date : 30/05/2009
Age : 25
Lokacija : kuća-štala

Hrvatski hladnokrvnjak Empty
MessageSujet: Re: Hrvatski hladnokrvnjak   Hrvatski hladnokrvnjak Icon_minitimeDim Juin 07, 2009 12:04 pm

Hrvatski hladnokrvnjak 14ipt2w

Hrvatski hladnokrvnjak 9v9ile

Hrvatski hladnokrvnjak 296cg1c
Revenir en haut Aller en bas
Voir le profil de l'utilisateur
 
Hrvatski hladnokrvnjak
Revenir en haut 
Page 1 sur 1

Permission de ce forum:Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum
Konji16 :: O konjima općenito :: Pasmine konja-
Sauter vers: