Konji16

konj...konji
 
PortalPortal  AccueilAccueil  RechercherRechercher  S'enregistrerS'enregistrer  Connexion  

Partagez
 

 Hrvatski hladnokrvnjak

Aller en bas 
AuteurMessage
FrizijacBroj postova : 81
Join date : 06/06/2009
Age : 23

Hrvatski hladnokrvnjak Empty
MessageSujet: Hrvatski hladnokrvnjak   Hrvatski hladnokrvnjak Icon_minitimeDim Juin 07, 2009 11:13 am

Ova pasmina konja danas predstavlja najrasprostranjeniju pasminu konja u Republici Hrvatskoj. Nastao je na području sjeverozapadnog dijela Hrvatske oplemenjivanjem domaćih kobila s pastusima hladnokrvnih pasmina iz Austrije, Mađarske, Belgije i Francuske.

Do kraja XIX. stoljeća za pripust su se upotrebljavali uglavnom norički pastusi, a od početka pa do osamdesetih godina XX. stoljeća, uglavnom ardenski i peršeronski pastusi. Danas se uzgoj provodi u čistoj krvi.

Hrvatski je hladnokrvnjak krupnije građe nego posavac. Poželjna visina u grebenu je oko 170 cm (vrpca), uglavnom je dorat boje, a u manjoj mjeri može se javiti i kao vranac, rjeđe kao sivac, odnosno alat. Glava mu je ravna i široka, razmjerno velika. Kratkog je vrata uz neizražen greben. Leđa su duža s dobro zaobljenim rebrima uz kratak spoj. Sapi su dobro obrasle mišićima, rascijepljene i lijepo zaobljene. Prsa su široka i duboka, a noge snažne i umjereno obrasle dlakama. Hod mu je siguran i snažan.

Najbolje rezultate u uzgoju i korištenju, a s obzirom na uzgojnu povijest i cilj, postiže u krajevima intenzivne ratarske proizvodnje, no kako je izgubio tu svoju radnu funkciju, danas se u većem broju zadržao samo u područjima otežane mogućnosti korištenja poljoprivredne mehanizacije i na rubnim područjima vlažnih staništa.

U ekonomskom smislu, kao pasmina radnih konja, izgubio je s pojavom mehanizacije u poljoprivredi svoju vrijednost. Kao i hrvatski posavac ima mogućnosti opstanka samo na područjima koja imaju dovoljno pašnjačkih površina. Danas se prvenstveno uzgaja zbog proizvodnje mesa i speci? čnih proizvoda od mesa. Također je pogodan za proizvodnju kobiljeg mlijeka kao vrlo vrijedne sirovine u kozmetici. Inače u šumovitom dijelu naše domovine još se upotrebljava za obavljanje određenih šumskih poslova, izvlačenje trupaca i nošenje drva - samarenje.

Prema Središnjem popisu matičnih grla Hrvatskog stočarskog centra 2000. godine u Središnjem popisu matičnih grla upisano je ukupno 1220 kobila te 73 pastuha. Kako se radi o radnoj pasmini konja koja je izgubila svoju namjenu unutar poljoprivredne proizvodnje, evidentan je pad broja grla iz godine u godinu. Efektivna veličina populacije pasmine hrvatskog hladnokrvnjaka jest Ne=275,51 što nam kazuje da pasmina spada među ugrožene.

Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva isplatom novčanih poticaja uzgajivačima znatno utječe na očuvanje i zaštitu ove pasmine konja. Osim Ministarstva u zaštiti sudjeluju udruge uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka, Hrvatski stočarski centar te znanstvene ustanove.

U uzgoju djeluju sljedeće udruge uzgajivača: Ergela Križevački Lemeš, Zagorska udruga uzgajivača konja, Konjogojska udruga Moslavina, Konjogojska udruga Bilogora, Udruga Slavonskih uzgajivača hladnokrvnih konja.
Revenir en haut Aller en bas
Lipizzan lover

Lipizzan lover

Broj postova : 75
Join date : 30/05/2009
Age : 26
Lokacija : kuća-štala

Hrvatski hladnokrvnjak Empty
MessageSujet: Re: Hrvatski hladnokrvnjak   Hrvatski hladnokrvnjak Icon_minitimeDim Juin 07, 2009 12:04 pm

Hrvatski hladnokrvnjak 14ipt2w

Hrvatski hladnokrvnjak 9v9ile

Hrvatski hladnokrvnjak 296cg1c
Revenir en haut Aller en bas
 
Hrvatski hladnokrvnjak
Revenir en haut 
Page 1 sur 1

Permission de ce forum:Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum
Konji16 :: O konjima općenito :: Pasmine konja-
Sauter vers: